Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Κομισιόν: Προτείνει παράταση των ελέγχων για τρεις μήνες σε πέντε κράτη της Σένγκεν

Την παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, και ειδικότερα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, για διάστημα τριών μηνών, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πρότεινε σήμερα για έγκριση από το Συμβούλιο σύσταση σχετικά με την παράταση αναλογικών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, όπου ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι - σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου - για επιπλέον περίοδο τριών μηνών.

Η Επιτροπή αιτιολόγησε την απόφασή της με το σκεπτικό ότι παρότι η κατάσταση σταθεροποιείται σταδιακά, δεν πληρούνται ακόμη απόλυτα οι όροι του χάρτη πορείας «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για ένα κατ' εξαίρεση μέτρο και για μια αυστηρά περιορισμένη περίοδο τριών μηνών ακόμα, τονίζοντας πως όλες οι προσπάθειές, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής πρότασης, έχουν ένα μόνο σκοπό: να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και της ασφάλειας, ώστε να αρθούν όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωσε πως η παράταση αυτή «θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν» χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους και ξεκαθαρίσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη της Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin