Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

"Ο επόμενος πόλεμος στη Γάζα θα είναι ο τελευταίος", απειλεί ο ισραηλινός υπ. Άμυνας

Ο υπερεθνικιστής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα τη Χαμάς ότι ο επόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι "ο τελευταίος", διότι το Ισραήλ θα "αφανίσει" το ισλαμιστικό κίνημα.
"Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε σε μια νέα σύγκρουση, αλλά εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος", διεμήνυσε ο Λίμπερμαν σε μια –εξαιρετικά ασυνήθιστη– συνέντευξή του στην παλαιστινιακή εφημερίδα αλ Κουντς.

"Θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς", συμπλήρωσε ο υπουργός, γνωστός για τις αντιαραβικές του θέσεις και τον φιλοπόλεμο λαϊκισμό του.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μεταξύ του 2008 και του 2014 τρεις πολέμους εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, καθώς κι εναντίον άλλων, μικρότερων, παλαιστινιακών οργανώσεων στον θύλακα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Τα δύο στρατόπεδα τηρούν σήμερα μια τεταμένη εκεχειρία και μοιάζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση.

Ο Λίμπερμαν, βετεράνος της πολιτικής, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τον Μάιο, καθώς η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στη ισραηλινή ιστορία.

Σε μια περίοδο απόλυτης παράλυσης της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και αναζωπύρωσης της βίας, η ανάθεση σε αυτή την προσωπικότητα του υπουργείου Άμυνας έδωσε τροφή σε φόβους περί κλιμάκωσης. Ο ισραηλινός στρατός αντιδρά πλέον πολύ πιο σφοδρά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια θέση της Χαμάς έπειτα από την εκτόξευση μιας ρουκέτας που δεν έφθασε καν στην επικράτεια του Ισραήλ αλλά μοιάζει να έπεσε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δεν ανταπέδιδε σε περιπτώσεις αποτυχημένων εκτοξεύσεων ρουκετών.

Ειδικοί δεν έχουν καταγράψει πάντως άλλες ενδείξεις σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ μετά την ανάθεση του υπουργείου Άμυνας στον Λίμπερμαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin