Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Το γαλλικό σχέδιο για τη Συρία στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ

Τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκαναν χθες μια πρώτη συζήτηση επί του γαλλικού σχεδίου απόφασης για τη Συρία και θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στη δραματική κατάσταση στο Χαλέπι, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο σύνολο των δεκαπέντε μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Στην πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε κρατών-μονίμων μελών του ΣΑ (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα), ο ρώσος πρεσβευτής δεν απέρριψε a priori το κείμενο, ζητώντας χρόνο για να το εξετάσει λεπτομερώς. "Δεν υπήρξε αμέσως εναντίωση των Ρώσων", διαβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος επικεντρώνεται στην κατάσταση στο Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται ασταμάτητα από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την κήρυξη της οποίας είχαν διαπραγματευθεί η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Το κείμενο καλεί να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός βάσει της αμερικανορωσικής συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς προσκόμματα στον πληθυσμό που βρίσκεται πολιορκημένος στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, και τη διακοπή των υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στην πόλη.

Προβλέπεται επίσης ένας "μηχανισμός επιτήρησης" της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός με τη συμμετοχή πολλών χωρών μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin