Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ οφείλουν να αποζημιώσουν τους απογόνους των σκλάβων

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιώσουν τους απογόνους των μαύρων αμερικανών σκλάβων, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμη κλείσει «τους λογαριασμούς της με το παρελθόν της», το οποίο έχει σηματοδοτηθεί από τη «ρατσιστική τρομοκρατία».

Οι μαύροι στις ΗΠΑ διέρχονται «μια κρίση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», εκτιμά αυτή η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ την ώρα που το φυλετικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Η δυσαρέσκεια αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ατιμωρησία της οποίας χαίρει η αστυνομία, όπως φαίνεται από τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων μερικές φορές άοπλων μαύρων που φονεύονται από τις δυνάμεις της τάξης σ' όλη τη χώρα, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες αυτοί σε μια έκθεση που παρουσιάσθηκε χθες Δευτέρα στη Γενεύη, στο Συμβουλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι φόνοι αυτοί και «τα ψυχικά τραύματα που δημιουργούν φέρνουν στον νου τα λιντσαρίσματα που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν».

Για να διευθετηθούν οι βαθιές αιτίες των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά «της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού , της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων».

«Δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση για αποζημίωση και για την αλήθεια και τη συμφιλίωση έναντι των απογόνων των Αφρικανών», δηλώνουν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Ρικάρντο Α. Σούνγκα παρουσίασε στους δημοσιογράφους πολλές μορφές αποζημίωσης που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα «στοιχεία συγγνώμης» ή μια μορφή «ελάφρυνσης χρέους» των απογόνων σκλάβων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ρατσιστικής χροιάς δηλώσεις του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τράμπ, ο Σούνγκα εξέφρασε ανησυχία για τους «λόγους μίσους, την ξενοφοβία και την αφρικανοφοβία», που βρίσκονται σε άνοδο.

Ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν απορρίψει πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κάθε κατηγορία για ρατσισμό.
 ΠΗΓΗ: skai.gr, kathimerini.com.cy
27/9/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin