Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2016

Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας ζητά το ΔΝΤ

Σ' ένα πλαίσιο "επιβράδυνσης της οικονομίας της", η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους "φιλόδοξους" δημοσιονομικούς στόχους της, αν δεν υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

"Οι δημοσιονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα", επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου που διεξήγαγε μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014, από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής.

Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι "το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%".

Μολονότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο "είναι συνολικά σύμφωνη" με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, εκτιμά το ΔΝΤ.

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απηχεί έτσι τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι που απορρίπτει έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση.
 imerisia.gr
22/9/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin