Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016

Έκκληση από τον γ.γ. του ΟΗΕ για τον "τερματισμό των μαχών" στη Συρία

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση να μπει ένα "τέλος στις μάχες" που μαίνονται στη Συρία, στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Καλώ όλους εκείνους που ασκούν επιρροή (να καταβάλουν προσπάθειες) προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός των μαχών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις" με στόχο μια πολιτική μετάβαση, είπε ο Μπαν κι ενώ στο συριακό μέτωπο την εκεχειρία που έληξε ακολούθησαν συγκρούσεις.

Ο γ.γ των ΗΕ κατήγγειλε την αιματηρή επίθεση εναντίον μιας οχηματοπομπής του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή του Χαλεπίου (βόρεια).

Πρόκειται "για μια αποκρουστική, βάρβαρη και προφανώς εσκεμμένη επίθεση" που υποχρέωσε τον ΟΗΕ να αναστείλει τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία "ήρωες" και όσους τους επιτίθενται "δειλούς" που θα "λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα".

Η σύρραξη στη Συρία "έχει τους περισσότερους νεκρούς και σπείρει τη μεγαλύτερη αστάθεια" σημείωσε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Πολλές οργανώσεις σκότωσαν αθώους αμάχους, όμως κανείς τόσους όσους η συριακή κυβέρνηση που συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον των κατοικημένων περιοχών και να βασανίζει κρατουμένους".

Ο Μπαν Γκι Μουν επέκρινε τους πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης που "τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή", υπογραμμίζοντας την παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας εκπροσώπων κυβερνήσεων που "διευκόλυναν, χρηματοδότησαν ή ακόμα και συμμετείχαν στις φρικαλεότητες που διέπραξαν όλες οι εμπλεκόμενες στη σύρραξη πλευρές".

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε 300.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin