Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2016

Χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας: Με νέα ατζέντα συνεχίζει την πορεία της η ΕΕ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και παραδοχή αρκετών λαθών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ».

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στόχος είναι να κατατεθεί μία νέα Ατζέντα για την Ένωση στην επετειακή Σύνοδο του Μαρτίου στη Ρώμη με άξονες προστασία, ασφάλεια, άμυνα, ευημερία, Προσφυγικό και οικονομία.

«Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης» επισήμανε από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ «δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ζητήματα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας και στην υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων.

Η Μέρκελ τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση για να εργαστούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε η Μέρκελ. «Γαλλία και Γερμανία θα στηρίξουν απόλυτα αυτή την οδό» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία.
 elzoni.gr
17/9/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin