Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2016

Η Ελλάδα έχασε έσοδα 5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ σε ένα χρόνο

Το 2014, η απώλεια εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 159.5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Ελλάδα έχασε δυνητικές εισπράξεις από τον φόρο ύψους 4,926 δισ. ευρώ το 2014 καθώς θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του κράτους 17,6 δισ. ευρώ και τελικά η είσπραξη περιορίστηκε στα 12,67 δισ. Ως μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι το πακέτο που κλήθηκε να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης αφορούσε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά (αυξήσεις ΦΠΑ, συντελεστές κ.τλ.).

* Το 2014 η χώρα κατάφερε να περιορίσει το «έλλειμμα ΦΠΑ», το οποίο είχε διαμορφωθεί σε 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% σε 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Ομως το ποσοστό αυτό που αντιπροσωπεύει τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα είναι και πάλι το πέμπτο χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου. Σε μειονεκτικότερη θέση από εμάς βρίσκονται χώρες όπως η Λιθουανία και η Μάλτα.
Η έρευνα δείχνει ότι η συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») ανήλθε και πάλι σε ένα απαράδεκτα υψηλό ετήσιο ποσό. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη. Τα κράτη μέλη καλούνται τώρα να δώσουν συνέχεια στο σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ, το οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο, αποφασίζοντας τα επόμενα βήματα προς ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο στην ’Ένωση. Πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τα σημερινά όμως στοιχεία δείχνουν ότι απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις...
 imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin