Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016

DW: "Δεν έχει μέλλον η συμφωνία στο προσφυγικό"

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Άγκυρας-Βιέννης. Μετά τον καγκελάριο Κερν, ο οποίος ζητά πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπ. Εξωτερικών Κουρτς θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της συμφωνίας στο προσφυγικό.

Δύο μέρες μετά την πρόταση του αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων "εκκαθαρίσεων", ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς εκτίμησε σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) χθες το βράδυ ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό δεν έχει μέλλον. Είπε μάλιστα πως "η λανθασμένη προσφυγική πολιτική θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος":

"Η Τουρκία μας απειλεί ανοιχτά ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία στο προσφυγικό και ότι θα αφήνει τους πρόσφυγες να έρχονται και πάλι χωρίς περιορισμούς στην ΕΕ. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη, που δεν εκβιάζεται και δεν εξαρτάται από την Τουρκία. Είναι απαραίτητο να προστατέψουμε μόνοι μας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να υποχωρήσουμε έναντι της Τουρκίας ούτε ένα χιλιοστό. Θα ήταν μεγάλο λάθος".

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι τεταμένες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι "αν παραμένουμε πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές μας τότε μπορούμε να έχουμε μόνο μια άποψη. Ότι είναι αναγκαία μια δημόσια συζήτηση για την στάση που θα τηρήσουμε ως ευρωπαίοι έναντι της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρία να λάβει υπόψη τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin