Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2016

Στην τελική ευθεία η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ενός τεράστιου δεκαετούς πακέτου αμυντικής βοήθειας στον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της ολοκλήρωσής τους.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών παρεμποδίστηκαν από τις προστριβές μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφορικά με τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για τα πυρηνικά και το Παλαιστινιακό.

Ωστόσο, η επερχόμενη αποχώρηση του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο κατέστησε τη σύναψη συμφωνίας επιτακτική, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται εξαιρετικά αποφασισμένες να εξασφαλίσουν τη χορήγηση του δεκαετούς προγράμματος. Ο Νετανιάχου προτιμά άμεση σύναψη συμφωνίας με τον Ομπάμα, παρά την αναμονή για μια συμφωνία με καλύτερους όρους υπό τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, παίρνοντας πίσω όσα δήλωσε τον Φεβρουάριο περί σύναψης της συμφωνίας με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Το μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MOU) είναι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η μεγαλύτερη δέσμευση για χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα στην Ιστορία των ΗΠΑ».

Η χορήγηση αναμένεται να είναι της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως, αριθμός μεγαλύτερος των τριών δισ. της προηγούμενης συμφωνίας, αλλά ουσιαστικά μικρότερος των τεσσάρων δισ. που αιτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός...
  kathimerini.com.cy
5/8/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin