Σάββατο, Αυγούστου 20, 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Την ακαδημαϊκή κοινότητα βάζει ξανά στο στόχαστρο η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας σε δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 146 πανεπιστημιακούς, εκ των οι 62 εργάζονται στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων στο πανεπιστήμιο Σελτζούκ του Ικονίου.

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Σελτζούκ, καθηγητή Χακί Γκιοκμπέλ.

Είκοσι εννέα άτομα έχουν τεθεί μέχρι στιγμής υπό κράτηση στο πλαίσιο επιχειρήσεων της αστυνομίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Τουλάχιστον 95 ακαδημαϊκοί είχαν παυθεί από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στις 20 Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση για 1.577 κοσμήτορες, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας (ΥΟΚ) , και έχει απαγορευτεί σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές έθεσαν επίσης υπό κράτηση 29 επιθεωρητές τραπεζών του φορέα εποπτείας των τραπεζών BDDK για «παράτυπες επιθεωρήσεις», μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει μέχρι στιγμής υπό κράτηση περίπου 40.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, την ευθύνη για την ενορχήστρωση του οποίου ρίχνει η Άγκυρα στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν συλληφθεί επισήμως.
  elzoni.gr
20/8/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin