Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2016

Τουρκία: Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα

Σε οξεία, καθημερινή κρίση βρίσκεται πλέον η Τουρκία, καθώς χθες, όπως έγινε γνωστό, κονβόι οχημάτων που μετέφερε τον ηγέτη της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη βορειοανατολική Τουρκία, από το PKK.

Τρεις στρατιώτες τραυματίστησαν κατά την επίθεση και οι αρχές άρχισαν επιχείρηση κατά των Κούρδων αποσχιστών - αυτονομιστών.

Την επίθεση κατά του ηγέτη του κοσμικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη.

Την απόσυρση των δυνάμεών της επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της λίγο αργότερα και η YPG, για να προετοιμάσει «την απελευθέρωση» της Ράκα, η οποία αποτελεί το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Δέκα τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν την Πέμπτη τα σύνορα με τη Συρία από τη μικρή πόλη Καρκαμίς, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Την πληροφορία μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον εννέα επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη Βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή γύρω από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς καθώς και να εμποδιστούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες να καταλάβουν εδάφη.

Στο μεταξύ, η Ρωσία συμφώνησε σε 48ωρη εκεχειρία στο διαιρεμένο Χαλέπι για να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα επισημαίνοντας ότι αναμένονται εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των υπολοίπων εμπλεκόμενων μερών ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά αγαθών.

«Είμαστε έτοιμοι, τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούμε να φύγουμε ανά πάσα στιγμής μόλις λάβουμε το μήνυμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντε Μιστούρα ανακοινώνοντας πως η απάντηση της Ρωσίας ήταν θετική ως προς την 48ωρη εκεχειρία και «αναμένουμε από τους άλλους να πράξουν το ίδιο».

Το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Χαλέπι περιλαμβάνει ταυτόχρονες παραδόσεις τροφίμων στις ελεγόμενες από τους αντάρτες ανατολικές περιοχές οτυ Χαλεπίου και τις δυτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, καθώς και επισκευές των ηλεκτρικών αντλιών που υδροδοτούν 1.8 εκατ. πολίτες στο νότο.
  elzoni.gr
26/8/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin