Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2016

ΕΕ: Λεονταρισμοί για εσωτερική κατανάλωση από Άγκυρα

Ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως "η Άγκυρα θα αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό", έδωσε σήμερα η Κομισιόν, δια στόματος της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου Μίνα Αντρέεβα.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζιαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες "αν Τουρκία θέλει την απελευθέρωση της θεώρησης διαβατηρίων για τους υπηκόους της, τότε η πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα". Είπε ότι η Κομισιόν "δεν πρόκειται να αλλάξει για χάρη της Τουρκίας τον ορισμό της τρομοκρατίας, ούτε να διαφοροποιήσει τα προαπαιτούμενα". Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, η κ. Αντρέεβα εξήγησε ότι "η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η διαδικασία από την πρώτη στιγμή". Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι τουρκικές Αρχές εργάζονται από κοινού με την Κομισιόν για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και σημείωσε ότι "σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ποτέ δεν ήταν να εμποδίσει την Τουρκία από το να πολεμά την τρομοκρατία". Διευκρίνισε ωστόσο ότι "δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, ο οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους με μη βίαιο τρόπο, και ουδέποτε κάλεσαν τον κόσμο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων".

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είναι "λεονταρισμοί για λαϊκή κατανάλωση", σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΡΙΚ Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι "ουδέποτε η Κομισιόν ή τα κράτη-μέλη έδωσαν στους Τούρκους αξιωματούχους να καταλάβουν κάτι άλλο από αυτό που έχει συμφωνηθεί". Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε επίσης ότι "οι Τούρκοι άξιωματούχοι δεν δημιουργούν προβλήματα επί της διαδικασίας και δημόσια αφήνουν μονίμως να αιωρείται μια άλλη εικόνα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Μίνα Αντρέεβα, απέρριπτε ερμηνείες που είχαν δοθεί στον διεθνή Τύπο, γύρω από μια αμφιλεγόμενη δήλωση Γιούνκερ για το αν και κατά πόσο η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κρέμεται από μια κλωστή.

Η Μίνα Αντρέεβα εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις έτσι κι αλλιώς απο την πρώτη στιγμή υπάρχουσες δυσκολίες και προϋποθέσεις, η εκπλήρωση των οποίων, όπως και η θετική έκβαση της συμφωνίας, εξαρτάται από την καλή θέληση και των δύο πλευρών. Η Μίνα Αντρέεβα απέρριψε την εκδοχή που κυκλοφόρησε στον διεθνή Τύπο πως ο ο κ. Γιούνκερ "προβλέπει κατάρρευση".

Η κ. Αντρέεβα ανακοίνωσε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τηλεφωνικές επαφές για το θέμα με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, αλλά δεν προβλέπεται προς το παρόν, επίσκεψη κοινοτικού αξιωματούχου στην Άγκυρα.
  riknews.com.cy
1/8/16
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin