Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2016

Πρόστιμο €250.000 για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να δεχτεί μέλος της ΕΕ

Κράτος - μέλος της ΕΕ που αρνείται να συμμετάσχει -έστω και προσωρινά- στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής προσφύγων, θα καλείται να καταβάλει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Αυτό επιβεβαίωσε η Κομισιόν δια στόματος Δημ. Αβραμόπουλου προς απάντηση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη.

Αναλυτικά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την αυστηροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και την τιμωρητική ρήτρα σε όσα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαικές αποφάσεις και συμφωνίες.

Η Κομισιόν δια στόματος Δημ. Αβραμόπουλου επιβεβαιώνει πως στη νέα πρόταση που υπέβαλε στις 4 Μαΐου, "προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία, κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250 000 ευρώ ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων".

Επίσης υπογραμμίζει πως ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία κατόπιν έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ωστόσο η Κομισιόν αποφεύγει να δώσει σαφή και λεπτομερή απάντηση για την μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εξ αυτίας της άρνησης κρατών-μελών να εφαρμόσουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να συμβάλλουν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών μελών να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαικές αποφάσεις, δηλώνει πως η Κομισιόν "θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους".

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο καθώς και λόγω των ανεπαρκών αποτελεσμάτων που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν και είχε ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου που ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου, για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάνουν τις κοινές Ευρωπαικές ευθύνες που τους αναλογούν σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού"...
 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin