Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2016

ΕΔΔΑ: Απέρριψε τις προσφυγές κατά PSI

Απορρίφθηκαν από το ΕΔΔΑ οι προσφυγές των ομολογιούχων κατά του κουρέματος του δημοσίου χρέους με τη διαδικασία του PSI.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν ομόφωνη επί των ατομικών προσφυγών που είχαν ασκήσει τα φυσικά πρόσωπα - κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εντάχθηκαν στη διαδικασία της ονομαστικής μείωσης του δημοσίου χρέους που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI).

Οι ομολογιούχοι προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ μετά την απόρριψη των προσφυγών τους από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι προσφεύγοντες επικαλέσθηκαν προσβολή του άρθρου 1 του (πρώτου)  πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει τις διακρίσεις.

Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων ήταν η αντίθεση προς την ΕΣΔΑ  της ρήτρας συλλογικής δράσης ( CAC ) που εισήγαγε ο ν. 4050/2012.  Με τη  ρήτρα συλλογικής δράσης, προβλέφθηκε, σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή πρακτική, η συλλογική κατά πλειοψηφία απόφαση των κατόχων κάθε ομολόγου ως προς το αν αποδέχονται ή όχι εθελοντικά την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με νέα, μικρότερης ονομαστικής αξίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση ανταλλαγής προέβλεπε και πρόσθετες παροχές, όπως η άμεση καταβολή του 15% της ονομαστικής αξίας του κάθε παλιού ομολόγου σε ρευστό.


Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Το ΕΔΔΑ απέρριψε ομοφώνως τις προσφυγές και δέχθηκε ότι η διαδικασία του PSI, όπως την οργάνωσε ο ν. 4050/2012, είναι σύμφωνη με την ΕΣΔΑ, δεν προσβάλλει ούτε το δικαίωμα στην περιουσία ούτε την απαγόρευση διακρίσεων και δικαιολογείται από επιτακτικούς και σπουδαίους λόγους δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή από την ανάγκη προστασίας της ελληνικής οικονομίας μέσω της ονομαστικής μείωσης του  δημοσίου χρέους.

Στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν από κοινού όχι μόνο μικροομολογιούχοι  που κατείχαν ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αλλά και κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας έως 1.500.000 ευρώ.

Το ΕΔΔΑ τονίζει ότι αν δεν επιδιωκόταν και δεν επιτύγχανε η επέμβαση του 2012 στο δημόσιο χρέος και η Ελληνική Δημοκρατία έφτανε σε κατάσταση χρεοκοπίας, οι απώλειες των προσφευγόντων θα ήσαν συντριπτικά μεγαλύτερες. Όταν εφαρμόστηκε το  PSI η αγοραία αξία των ομολόγων τους ήταν πολύ μικρότερη από την ονομαστική αξία των νέων ομολόγων που τους προσφέρθηκαν μαζί με ένα τμήμα σε ρευστό  (με  τη μορφή άμεσα εξοφλητέων  τίτλων έκδοσης του EFSF).

«Σημειώνεται ότι η διαδικασία ενώπιον του ΕΔΔΑ εξελίχθηκε τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπερασπίστηκε εφ´ όλης της ύλης και με απόλυτη επιτυχία το PSI του 2012», υπογραμμίζει το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατά τη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή, στις 29 Μαρτίου 2016, είχε πε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Και να σας πω και κάτι ως μία σκηνή από το επόμενο;  Η υπεράσπιση της Κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το κούρεμα του χρέους και το PSI, υπέρ των ενεργειών μας, είναι καλύτερη από αυτήν που κάνουμε εμείς στη Βουλή, διότι λέει ψέματα στους Βουλευτές εδώ και άλλα κάνει στα Δικαστήρια διεθνώς. Ψεύδεται στο λαό και τους Βουλευτές».
  elzoni.gr
22/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin