Τρίτη, Ιουλίου 26, 2016

Johannes Hahn: Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, είναι 80 εκατομμύρια άνθρωποι

"Η Τουρκία δεν είναι μόνον ο Ερντογάν, είναι 80 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σήμερα θα πρέπει προ πάντων να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, γιατί μόνον με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να πιστεύουν σε ένα φιλοευρωπαϊκό δρόμο", επισημαίνει σε σημερινή, μακρά συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θανατική ποινή έχει κάποια συμβολικότητα, για το λόγο αυτό και την θεωρεί ως απόλυτο κριτήριο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και φυσικά δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπεται η ύπουλη αποδόμηση του κράτους δικαίου.

Στο ερώτημα για το πότε η ΕΕ θα πρέπει να πει στον Ερντογάν "τέρμα", ο Αυστριακός Επίτροπος σημειώνει πως η δική του θέση είναι πως δεν επιτρέπεται να αντιδράσει κανείς συναισθηματικά, πρέπει να τηρηθούν οι ισχύουσες αποφάσεις, να παραμείνουν τα πράγματα στο δρόμο τους. Η ΕΕ έχει τις διαδικασίες της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα και πρέπει να τηρηθούν, και το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει μία έκθεση στην οποία θα διαπιστώνεται αν έχουν τηρηθεί από την Τουρκία τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Επιπλέον, εκτιμά ως καλή την πρόθεση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που έχει την έδρα του στη Βιέννη) να παρακολουθήσει τις δίκες κατά υπόπτων, κατά συλληφθέντων σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και αν η Τουρκία το αποδεχθεί, αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin