Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2016

«Όρκο πίστης» στον Μπους είχε δώσει ο Μπλερ πριν σύρει τη Βρετανία στο Ιράκ

Η στρατιωτική δράση «δεν ήταν ύστατη λύση» και δεν υπήρχε «άμεση απειλή» από τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές επιλογές πριν εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ, η επέμβαση βασίστηκε σε «εσφαλμένα» στοιχεία περί όπλων μαζικής καταστροφής που παρουσιάστηκαν με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» και ο στρατιωτικός σχεδιασμός ήταν «εντελώς ακατάλληλος»

Έπειτα από αναμονή επτά ετών, η έκθεση Σίλκοτ σχετικά με τις συνθήκες της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ συνιστά κόλαφο για τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Τόνι Μπλερ -ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται, διαβεβαίωνε μυστικά τον Τζορτζ Ο.Μπους οκτώ ολόκληρους μήνες πριν την επέμβαση του Μαρτίου 2003: «Μαζί σου ό,τι κι αν γίνει»...

Αποσπάσματα αλληλογραφίας μεταξύ των Μπλερ και Μπους που περιέχονται στην έκθεση Σίλκοτ αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε στείλει στον Μπους επιστολή προσφέροντας την στήριξή του και ισχυριζόμενος ότι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν θα «απελευθερώσει την περιοχή» ακόμη και εάν οι «απλοί Ιρακινοί νοιώσουν αμφιθυμία για το γεγονός ότι δέχονται εισβολή» και μπορεί να αντεπιτεθούν.

«Θα είμαι μαζί σου ό,τι κι αν γίνει [I will be with you, whatever]» έγραφε ο Μπλερ παρουσιάζοντας τη «συνταγή» του για να πείσει τη Βρετανία ότι ο Σαντάμ πρέπει να ανατραπεί. «Εάν συνοψίσουμε όλα τα στοιχεία για τα όπλα όπλα μαζικής καταστροφής, προσθέσουμε την απόπειρά του να εξασφαλίσει δυνατότητες για πυρηνικά όπλα και, ως φαίνεται πιθανό, προσθέσουμε ένα δεσμό της Αλ Κάιντα, θα είναι εξαιρετικά πειστικό εδώ. Συν, φυσικά, τον απεχθή χαρακτήρα του καθεστώτος» έγραφε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin