Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2016

Φόβοι για την ιταλική τραπεζική κρίση

Ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί η τραπεζική κρίση της Ιταλίας η οποία δείχνει να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, δημιουργώντας φόβους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg, σημειώνοντας ότι για να περιορισθεί ο κίνδυνος, η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση πρέπει να δείξει προθυμία να παρακάμψει κάποιους κανονισμούς.

Οι μετοχές της Banca Monte dei Paschi die Siena –του τρίτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ιταλίας- υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας χάσει περίπου το 75% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.

Η Monte dei Paschi είναι μία από τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με «κόκκινα» δάνεια, ύψους 360 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 20% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν ανέφερε ότι θεωρεί τη Φινλανδία βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση, καθώς όπως υποστηρίζει τα οικονομικά προβλήματα της σκανδιναβικής χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη.

Όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo), ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατά τον ίδιο τρεις λόγους: την κατάρρευση της Nokia, τη μείωση της τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα.

Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

«Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην Ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα» σημειώνει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.
 elzoni.gr
11/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin