Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2016

ΕΕ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Προθεσμία τριών εβδομάδων αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχετικά με το ζήτημα των ελλειμμάτων τους.

Η εφαρμογή των μέτρων που ζητεί η Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται αρμόδιο αξιωματούχο, θα έχει ως στόσο να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και να αποφύγουν οικονομικές κυρώσεις.

Νωρίτερα, ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορεί να παγώσει για τις δύο αυτές χώρες εξαιτίας της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015 διεμήνυσε ο.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του κολεγίου των επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω» το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.

Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).

Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.

Οι επίτροποι της Ε.Ε. συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν απόφαση με συναίνεση.
 elzoni.gr
4/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin