Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016

ΙΤΑΛΙΑ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Εξειδικευμένα ιταλικά συνταξιοδοτικά ταμεία αποδέχθηκαν την πρόσκληση της κυβέρνησης να επενδύσουν στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της χώρας, την ώρα που η Ιταλία δείχνει να βυθίζεται στην τραπεζική κρίση.

Πσράλληλα, ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests, η Ρώμη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την τράπεζα Monte dei Paschi.

Η τράπεζα της Τοσκάνης, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να παρουσιάσει κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργά την Παρασκευή.

Έτσι, με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές και για να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, η τράπεζα υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελπίζει να πάρει το πράσινο φως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νεοσυσταθέν τραπεζικό ταμείο Atlante, πρόκειται να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τιμή υψηλότερη από αυτή που θα πρόσφεραν επενδυτές ειδικευμένοι στα κόκκινα δάνεια, αλλά πάλι κάτω από την καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου, δημιουργώντας έτσι κεφαλαιακό έλλειμμα και αναγκάζοντας την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

«Είναι απλά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης...Η Ρώμη κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα», είπε πηγή κοντά στις διαδικασίες. Η μετοχή της Monte dei Paschi, που έχει υποχωρήσει κατά 76% από τις αρχές του χρόνου, σημείωσε απώλειες 8,4% τη Δευτέρα.
  [elzoni.gr]
27/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin