Σάββατο, Ιουλίου 23, 2016

Τουρκία εναντίον όλων

Στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής έχει μπει η Τουρκία για τους χειρισμούς της απέναντι στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτίμησε ότι είναι αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με ανοιχτό αποτέλεσμα με την Τουρκία. Σε αυτές, όπως και με κάθε υποψήφια χώρα, διαδραματίζουν αποφασιστικό και κεντρικό ρόλο τα θέματα κράτους δικαίου. Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε μια ενταξιακή διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος με την Τουρκία και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στην Αθήνα να απελάσει του οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Καβάλα μεταφέρθηκαν οδικώς την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Όπως είπε, το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά αν είναι κανείς αποφασιστικός μπορεί να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας στο δίκτυο CNN Turk, ανέφερε ότι το ζήτημα εάν η Τουρκία θα επαναφέρει ή όχι τη θανατική ποινή θα καθοριστεί από τον τουρκικό νομικό πολιτισμό και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της.
  [elzoni.gr]
23/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin