Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2016

Klaus Regling: Η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ετησίως από τους επωφελείς όρους δανεισμού

Την άποψη ότι η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 8 δισ. ετησίως (4% του ΑΕΠ) εξαιτίας των επωφελών όρων δανεισμού από τον ESM διατύπωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, κατά το οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο Economic Forum των Βρυξελλών για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι με τον ESM η Ευρωζώνη πλέον έχει δημιουργήσει τρόπο τινά το δικό της «ΔΝΤ», το οποίο όμως εξαρτάται απόλυτα απ' τη συνεργασία τριών θεσμών: του ESM, που είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας και ο οποίος μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια έχει χορηγήσει «τρεις φορές τη χρηματοδοτική βοήθεια που έχει δώσει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο», 255 δισ ευρώ, της Κομισιόν, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των χωρών μελών και επιβολής των όρων προσαρμογής εκείνων που μπαίνουν σε πρόγραμμα, και της ΕΚΤ που διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα απαιτείται πολύ καλός συντονισμός και νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε«, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι ο Μηχανισμός χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά μέσω δανεισμού με χαμηλά επιτόκια -χάρη στην εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών- έχει καταφέρει να στηρίξει τις χώρες που είναι σε ανάγκη.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση της χώρας μας τονίζοντας πως χάρη στη φθηνή χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους που παρέχει ο Μηχανισμός η Ελλάδα επωφελείται 8 δισ ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4% του ΑΕΠ. Σημείωσε δε ότι λόγω αυτής της φθηνής χρηματοδότησης η χώρα μας έχει σήμερα χαμηλότερο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Κάτι το οποίο απέδωσε ο ίδιος στην «αλληλεγγύη» των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
  imerisia.gr
9/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin