Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2016

Έντονο πλήγμα σε Ολλανδία από Brexit

Το μεγαλύτερο κόστος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι θα έχει η Ολλανδία από ενδεχόμενο Brexit.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδία εκτιμά πως βρετανική αποχώρηση θα έκοβε το 1,2% του ολλανδικού ΑΕΠ μέχρι το 2030 και, ακόμη και με νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, η ολλανδική οικονομία θα κατέληγε ζημιωμένη.

Η ολλανδική Υπηρεσία Αναλύσεων Οικονομικής Πολιτικής (CPB) κοστολόγησε σε έκθεσή της που δημοσίευσε την Πέμπτη σε 10 δισ. ευρώ το ανώτερο για την ολλανδική οικονομία, εξετάζοντας τέσσερα σενάρια.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έκθεση ήταν πως ο αντίκτυπος ενδεχόμενου Brexit θα ήταν «σχετικά έντονος» -η ισχυρότερων μέχρι στιγμής τόνων προειδοποίηση για την Ολλανδία, καθώς μέχρι πρότινος η ολλανδική Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση μιλούσαν για «περιορισμένο» πλήγμα.

Η CPB εκτιμά πως η πρώτης γραμμής οικονομικοί τομείς που υφίσταντο χτύπημα από Brexit θα ήταν η χημική βιομηχανία, οι βιομηχανίες πλαστικών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών οχημάτων, μετάλλων και επεξεργασίας τροφίμων.

Η υπηρεσία εκτιμά πως στη συνέχεια θα ξεκινούσαν να καταρτίζονται διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα χρειάζονταν περίπου δύο χρόνια. Αυτό θα περιόριζε μεν, αλλά δεν θα εξάλειφε το πλήγμα από Brexit: Ειδικά οι επιπτώσεις στους παραπάνω τομείς «θα μειώνονταν κατά 40%», αναφέρει η έκθεση, «όμως [οι νέες συμφωνίες] δεν θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά» τονίζεται.

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ratings.

Ο οίκος έχει δημιουργήσει «δείκτη ευαισθησίας στο Brexit» (BSI) που βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους όπως είναι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, οι οικονομικοί συντελεστές και οι μεταναστευτικές ροές. Ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit στην πολιτική σκηνή, ούτε στις χρηματαγορές. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη του τις συνέπειες για την αγορά συναλλάγματος.

«Η κοινή ιστορία και τα κοινά σύνορα της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν δυνατή τη σημαντική ροή εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και τις σημαντικές μεταναστευτικές ροές, μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζει ο S&P, υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο των Ιρλανδών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που είναι εγκατεστημένοι στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το 17,2% του πληθυσμού της Ιρλανδίας.
 elzoni.gr
10/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin