Σάββατο, Ιουνίου 11, 2016

Ευρωζώνη: Χωρίς εμπιστοσύνη, χωρίς ανάπτυξη

Περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη μπορούν να έλθουν μόνο με επαρκή συντονισμό της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται λόγω του προβλήματος εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ντε Γκαλό, το κόστος της έλλειψης επαρκούς συντονισμού της οικονομικής πολιτικής από το 2010, όταν άρχισε η κρίση κρατικού χρέους, ανέρχεται σε πολλές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις 19 χώρες του ευρώ.

«Υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης. Όταν οι Γάλλοι μιλούν για οικονομικό συντονισμό ή ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, όπως έκαναν επί δεκαετίες, οι Γερμανοί έχουν πολύ συχνά την καχυποψία ότι πρόκειται για ένα νέο τρικ, για να αποφύγουν τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ντε Γκαλό, προσθέτοντας: «Ίσως, μερικές φορές αυτή η καχυποψία να μην είναι εντελώς αβάσιμη».


  • Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ εγχώριων μεταρρυθμίσεων και συντονισμού της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υπάρχει την τελευταία 20ετία.

«Χρειαζόμαστε και τα δύο, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα χαίρει εμπιστοσύνης για να τα εγγυηθεί», δήλωσε.
  elzoni.gr
11/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin