Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2016

Αυστρία: Κανένα άσυλο σε όποιον μπαίνει σε βάρκα

Να χάνει το δικαίωμα αίτησης ασύλου όποιος προσπαθεί να περάσει τη Μεσόγειο με βάρκα ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιν Κουρτς.

Παράλληλα, πρότεινε να οδηγούνται σε νησιά «στα ευρωπαϊκά σύνορα» πρόσφυγες και μετανάστες πριν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους.

O Κουρτς, σε συνέντευξή του στην ελβετική Neue Zuercher Zeitung, παρέπεμψε στο «παράδειγμα» της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων από τα όργανα του ΟΗΕ και σειρά κυβερνήσεων για την πρακτική της να στήνει κέντρα κράτησης σε νησιά, όπου και μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο την επαναπροώθηση στην νοτιοανατολική Ασία.

«Υπάρχει μία χώρα από την οποία μπορούμε να μάθουμε. Η Αυστραλία είχε παρόμοιο πρόβλημα όμως κατάφερε να αποφασίσει μόνη της ποιος έχει το δικαίωμα να πάει και δεν άφησε την απόφαση αυτή στους διακινητές» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Κουρτς.

«Όποιος μπαίνει σε βάρκα και προσπαθεί να περάσει παράνομα στην Ευρώπη, έχει καταστρέψει τις πιθανότητές του να πάρει άσυλο στην Ευρώπη και πρέπει να στέλνεται πίσω» είπε ο αυστριακός ΥΠΕΞ. «Η Αυστραλία» είπε ο Κουρτς επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Καμπέρα, «σώζει μεν ανθρώπους στη θάλασσα αλλά δεν συνδέει τη διάσωση με εισιτήριο για την χώρα».

Ο Κουρτς πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα σε νησιά «στα σύνορα της ευρωπαϊκής επικράτειας» όπου θα οδηγούνται όσοι περισυλλέγονται πριν μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους.
 elzoni.gr
6/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin