Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016

Δικαστικό μπλόκο στην ανεπιστροφή στη Σαουδική Αραβία δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη διοικητική αρχή στην Αίγυπτο, ακύρωσε σήμερα την αντεπιστροφή στη Σαουδική Αραβία δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα, αμφισβητώντας τη δυνατότητα παραχώρησης στο Ριάντ αυτών των "αιγυπτιακών εδαφών", έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να καταθέσει έφεση σε αυτή τη διοικητική απόφαση. Η αντεπιστροφή των δύο ακατοίκητων νησιών Τιράν και Σαναφίρ, που είχε ανακοινωθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Κάιρο τον Απρίλιο του σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, είχε προκαλέσει κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Η Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους υποστηρικτές του καθεστώτος Σίσι, που καταστέλλει κάθε αντίδραση αφότου ανέτρεψε το 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του, τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μοχάμεντ Μόρσι και το Ριάντ έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και επενδύσεις σε μια χειμαζόμενη αιγυπτιακή οικονομία.

Οι επικριτές της συμφωνίας κατηγορούσαν τις αρχές του Καΐρου ότι παραχώρησε τα δύο νησιά σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη αυτή, υποστηρίζοντας πως οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Αίγυπτο.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin