Τρίτη, Ιουνίου 28, 2016

Σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης ξανά η Ισπανία

Αντιμέτωπη με την μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης φαίνεται ότι θα βρεθεί ξανά η Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, από όπου μόνο το Λαϊκό Κόμμα βγήκε ενισχυμένο.

Χθες, οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές στην Ισπανία, μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς.

Σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

«Δεν θα υποστηρίξουμε τον κ. Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απέχουμε», τόνισε.


  • Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και το κεντρώο φιλελεύθερο κίνημα Ciudadanos.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού είπε ότι θα στραφεί προς τα «μετριοπαθή» κόμματα με τα οποία έχει κοινές θέσεις σε ζητήματα όπως η ενότητα της Ισπανίας, αποκλείοντας έτσι τους αριστερούς Unidos Podemos.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Unidos-Podemos, οι οποίοι παρά τις εξαγγελίες τους δεν κατάφεραν να εκτοπίσουν τους Σοσιαλιστές από τη δεύτερ θέση και κατέλαβαν την τρίτη.

Νωρίτερα, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα (PP).

Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 33% και 137 έδρες, με δεύτερο το κεντροαριστερό PSOE, με 22,7% και 85 έδρες, τρίτη την αριστερή εκλογική συμμαχία Unidos Podemos, με 21,1% και 71 έδρες, ενώ οι τέταρτοι Ciudadanos έλαβαν 13,1% και 32 έδρες.
 elzoni.gr
28/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin