Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016

Βελκουλέσκου: Οι Ελληνες δεν έμαθαν από τα παθήματά τους

Την πάγια θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εξέφρασε και πάλι η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντάλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. «Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» , είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι - πρόσθεσε - «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Δίνοντας μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα τόνισε ότι το Ταμείο ελπίζει να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το β' εξάμηνο του 2017.

Η κ. Βελκουλέσκου άσκησε κριτική στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας». «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης» τόνισε με νόημα.


  • «Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» επισήμανε παράλληλα και παραδέχθηκε ότι «κεντρικός στόχος τα τελευταία έξι χρόνια είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». 
  • Μάλιστα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015».

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει κάνει πολύ πρόοδο, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα, ενώ σχολιάζοντας ειδικά τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι δεν είναι «αρκετά φιλόδοξα».

Τέλος, σχολιάζοντας τα δάνεια προς την Ελλάδα σημείωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά.
 imerisia.gr
 22/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin