Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2016

Καλύτερα χωρίς το ευρώ η Πολωνία, δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης

Το να έχει το δικό της νόμισμα, σημαίνει ότι η Πολωνία έχει προστατευτεί εν μέρει από την οικονομική αναταραχή των πρόσφατων ετών, τόνισε ο απερχόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι τα "ανεπίλυτα ζητήματα" της ευρωζώνης έχουν καθυστερήσει την εισαγωγή της Πολωνίας στο ευρώ.

Μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο Wroclaw Global Forum, ο Marek Belka συνέκρινε την κατάσταση της Πολωνίας, που παραμένει με το εθνικό νόμισμα ζλότυ, με αυτή της γειτονικής Λιθουανίας, η οποία εγκατέλειψε το litas για να ενταχθεί στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2015.

"Για την Λιθουανία, η ένταξη στο ευρώ ήταν παράλογη. Είχε ένα νομισματικό καθεστώς ετών και το litas ήταν συνδεδεμένο με το ευρώ από την αρχή της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας", δήλωσε ο Belka.

Καθώς το νόμισμα της Λιθουανίας είναι δεσμευμένο με το ευρώ χρόνια πριν από την ένταξη, η απόφαση να εγκαταλείψει το litas είχε "πολύ μικρό κόστος και μόνο οφέλη", διότι η χώρα ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας της ΕΚΤ.

"Για την Πολωνία, είναι διαφορετικό διότι έχουμε μια κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία, το ζλοτυ είναι κυμαινόμενο και λειτουργεί ως ένα είδος μαξιλαριού, ένα σταθεροποιητή της οικονομίας. Εκτός αυτού, η ευρωζώνη έχει ακόμη σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων", τόνισε.
  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin