Τρίτη, Ιουνίου 14, 2016

Τουλάχιστον έως Οκτώβριο οι συνομιλίες με Τουρκία για τη βίζα

Τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο θα διαρκέσουν οι συνομιλίες σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα «πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους», ο Τουσκ απάντησε: «Οταν θα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις... Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε».

Η συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, συναντά προσκόμματα στην αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος αφήνει περιθώρια για διασταλτική ερμηνεία του όρου τρομοκρατική δράση και θεωρείται ότι χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, o πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς δεν θα υπάρξει, αλλά έχουμε μακροπρόθεσμα συμφέρον να υπάρξει μια δημοκρατική Τουρκία στην Ευρώπη.

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός ασκεί κριτική στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU και το αδελφό του βαυαρικό χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, τα οποία λανθασμένα άνοιξαν «την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και τώρα μιλούν για «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Ο κ. Εζντεμίρ επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία προώθησε κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ και δηλώνει ότι «είναι επίσης λάθος της να καλοπιάνει τον Ερντογαν, διότι απλώς εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Στο θέμα της πολιτικής για την Τουρκία τα δύο αυτά κόμματα έχουν χάσει τη πυξίδα της εξωτερική πολιτικής. Εχουν μονίμως μια τακτική, αλλά όχι στρατηγική για τη Τουρκία», τονίζει.
 elzoni.gr
14/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin