Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

Μάστιγα το παραεμπόριο: Στα 6-8 δισ. ευρώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων, στα 25 δισ. στο τζίρο της αγοράς

Την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου επαναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση πάταξη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά, καθώς, σε ετήσια βάση, το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φτάνει τα 25 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ από την εταιρεία Drakopoulos Law Firm που εκπροσωπεί τον ολλανδικό συνεταιρισμό δικαιούχων σημάτων REACT με περισσότερα από 200 μέλη, παγκοσμίως και περίπου 120 πολυεθνικές εταιρείες για την προστασία των εμπορικών τους σημάτων στην Ελλάδα, ανέφερε: «...Σαφώς, η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα πλαστά και πειρατικά προϊόντα έχουν φθάσει να αποτελούν το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, ποσοστό που μεταφράζεται σε 461 δισ. δολάρια...

Στην Ελλάδα, το παρεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 ως και 8 δισ. ευρώ από το κράτος, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, ετησίως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin