Τρίτη, Μαΐου 24, 2016

Σύγκρουση ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό

Στον πάγο φαίνεται ότι έχουν μπει οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Όπως όλα δείχνουν η συμφωνία έχει κολλήσει στο ζήτημα της βίζα, όπου δεν διαφαίνεται πρόοδος μέχρι τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη, άφησε αιχμές για το οικονομικό βάρος της προσφυγικής κρίσης και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή του.

«Πρέπει η κατανομή των βαρών από την προσφυγική κρίση να καταστεί πιο δίκαιη», ανέφερε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ενώπιον, μεταξύ άλλων, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση TRT Haber πως η Τουρκία «θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την ΕΕ, εάν οι "28" συνεχίσει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις συνομιλίες της με την Άγκυρα».

Ο Μπουλούτ ανέφερε μάλιστα πως σε αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ακόμη και η τελωνειακή ένωση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς συνέχισε την επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα εναντίον του Ερντογάν συνεχίστηκαν.

Χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ως «απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες με ταχύτητα που κόβει την ανάσα».

Η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν «δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο Σουλτς, μιλώντας στην Koelner Stadt-Anzeiger, λέγοντας απερίφραστα ότι ο τούρκος πρόεδρος «δεν θέτει απλώς εν αμφιβόλω τη διενέργεια ενταξιακών συνομιλιών που να έχουν νόημα αλλά την καθιστά ουσιαστικά αδύνατη».

Υπό τον Τούρκο πρόεδρο, συνέχισε ο Σουλτς, «η Τουρκία οδεύει σε "ενός ανδρός αρχή"». «Πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε χωρίς σχόλια και αντίδραση το μονοπώλιο της εξουσίας στα χέρια ενός ανθρώπου» είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προϋποθέσεις ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες της από τις 30 Ιουνίου 2016, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η αιχμή της κ. Μέρκελ αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, την οποία οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν κατά όσων θεωρούν ότι στηρίζουν το αποσχιστικό αντάρτικο του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).
 elzoni.gr
24/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin