Τρίτη, Μαΐου 31, 2016

Ελλάδα: Πτώση έξι θέσεων στην ανταγωνιστικότητα

Υποχώρηση έξι θέσεων κατέγραψε η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας το 2015, παραμένοντας στις χαμηλότερες θέσεις.


Σύμφωνα με στοιχεία του IMD η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 56η θέση, μεταξύ 61 χωρών.
Για την εξαγωγή των στοιχείων, η IMD (Institute for Management Development) έλαβε υπόψη τέσσερις παράγοντες: Οικονομική αποδοτικότητα, Κυβερνητική αποτελεσματικότητα, Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και Υποδομές.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 58η για το 2015, διατηρώντας την ίδια θέση, όπως και την προηγούμενη χρονιά,
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις.
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η χώρα μας για το 2015 κατατάσσεται στην 38η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι στην απογοητευτική θέση της Ελλάδας «αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. «Γι’ αυτό, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» έσπευσε να προσθέσει.
  elzoni.gr
31/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin