Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016

Δόση με λύση για «κόκκινα» δάνεια, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις

Νέα εμπόδια στα υπάρχοντα εμπόδια φαίνεται να δημιουργούνται συνεχώς παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και καλούνται να εφαρμόσουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι, μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ, το Eurogroup αποφάσισε την καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το Φθινόπωρο) αλλά μετά την εφαρμογή ορισμένων απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επομένως, το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αφού γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ για το ΕΚΑΣ ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 70 εκατ.ευρώ που προέκυψε από την μη αναδρομική επιστροφή του.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.

Ακόμη, ζητούν να διασφαλιστεί η διοίκηση του νέου «υπερ-ταμείου» έναντι τυχόν ποινικών διώξεων ώστε να μην επαναληφθούν «φαινόμενα» τύπου ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις.

Οι τρεις φάσεις προβλέπουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
 elzoni.gr
25/5/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin