Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2016

Εκλεισαν de facto τη Βαλκανική Οδό. AΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Κολλημένοι στη λάσπη - αλλά και στην Ειδομένη - εξακολουθούν να παραμένουν περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται.
Μάλιστα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή για τρίτο 24ωρο και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων προς τα Σκόπια.

Από χθες το βράδυ στην περιοχή βρέχει, κατά περιόδους πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει μετατραπεί σε λασπότοπο και οι σκηνές των προσφύγων να έχουν πλημμυρίσει. Παιδιά προσπαθούν να προφυλαχτούν από το κρύο τσαλαβουτώντας στις λάσπες, έχοντας ως μόνο εφόδιο, αν πρόλαβαν να πάρουν, ένα από τα αδιάβροχα που μοίρασαν εθελοντές και ΜΚΟ. Αυτή την ώρα αναμένεται στην Ειδομένη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ώστε η κατάσταση να εκτιμηθεί επί τόπου, από άποψης κινδύνου μετάδοσης επιδημιών.

Την ίδια ώρα, Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους. θέτοντας νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin