Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

Την αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου ζητά η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Τη ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, αλλά και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο, ζητούν με ψήφισμά τους σήμερα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα με 44 ψήφους υπέρ, 11 κατά και μία αποχή, προτείνει τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου. Το σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα λειτουργούσε με βάση τα «hot pots» από τα οποία θα γινόταν η διανομή των προσφύγων.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Πέρυσι 3.771 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσές μας. Φέτος ήδη περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 77 είναι παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους. Ως πολιτικοί έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν ανώνυμα στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους, με πραγματικές ζωές. Πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι καλύτερο, η αδιαφορία δεν αποτελεί επιλογή. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την έκθεση», δήλωσε η εισηγήτρια του κειμένου, Ρομπέρτα Μετσόλα (ΕΛΚ, Μάλτα).

«Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή διαχείριση που θα εφαρμόζει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, θα κατανέμει ισότιμα τις ευθύνες και θα τοποθετεί την αξία της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο επίκεντρο των διεργασιών», προσέθεσε η έτερη εισηγήτρια της έκθεσης, Κασέτου Κιέντζε (Σοσιαλιστές, Ιταλία). 
 zougla.gr
16/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin