Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016

Ομόσπονδη αυτόνομη οντότητα εντός Συρίας ανακήρυξαν οι Κούρδοι

Ομόσπονδη αυτόνομη οντότητα στα καντόνια της βόρειας Συρίας τα οποία ελέγχουν ανακήρυξαν οι Κούρδοι την Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Οι ένοπλες πολιτοφυλακές των Κούρδων, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είχαν αναλάβει, με τη σιωπηρή συναίνεση του καθεστώτος Άσαντ, τον έλεγχο των περιοχών με κουρδικό πληθυσμό μετά το 2012, ώστε ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από εκεί και να χρησιμοποιηθεί στις μάχες με τους Σύρους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Κυρίαρχη δύναμη στο συριακό Κουρδιστάν είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο αναγνωρίζει ως ιδεολογικό ηγέτη του τον ηγέτη του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η Τουρκία θεωρεί το PYD, όπως και το PKK, τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το κατηγορεί για προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία και καλεί τη Δύση να μην το ενισχύει.

Οι Κούρδοι έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που τους έκανε περιζήτητους για συνεργασία από πλευράς των δυτικών δυνάμεων.


  • Δαμασκός: Δεν έχει νομικό αντίκρισμα η ανακήρυξη

Η συριακή κυβέρνηση, σχολιάζοντας την ανακήρυξη αυτόνομης οντότητας, τόνισε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη, μετά από χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης, οι Κούρδοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικές συριακές δυνάμεις στην πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, συλλαμβάνοντας 60 φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες.
 naftemporiki.gr
17/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin