Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2016

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Μεταξύ ακραίων σκίτσων και σατιρικών τραγουδιών για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί.

Σάλο έχει προκαλέσει σε μερίδα τη τουρκικής κοινής γνώμης η ενθάρρυνση των παιδιών από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης να γίνουν μάρτυρες.

Πρόκειται για σκίτσα που δημοσιεύονται στο παιδικό περιοδικό της υπηρεσίας, η οποία υπόσχεται στα παιδιά ότι αν πεθάνουν ως μάρτυρες θα πάνε στον παράδεισο και θα έχουν έναν ευχάριστο θάνατο χωρίς πόνο.

Σε ένα από τα σκίτσα εμφανίζεται ένας πατέρας με το γιο του και μεταξύ τους διαμείβεται ο εξής διάλογος:


- Τι ωραίο που είναι να γίνεσαι μάρτυρας.

- Μα πατέρα! Γιατί να θέλει κανείς να γίνει μάρτυρας;

- Φυσικά και το θέλει. Ποιος δεν θέλει να κερδίσει τον παράδεισο;


Την ίδια ώρα, η εκπομπή extra 3 του γερμανικού δημόσιου καναλιού NDR τα έβαλε με τον Τούρκο πρόεδρο, γράφοντας και μεταδίδοντας ένα σατιρικό τραγούδι που έγραψε ειδικά για τον Ερντογάν. Στην Άγκυρα όμως το τραγούδι δεν έπεσε σε ευήκοα ώτα: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται, σύμφωνα με ΜΜΕ, να κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Τουρκία για την εκπομπή...

Στο δίλεπτο τραγούδι, ο σατιρικός φακός που πέφτει στον Ερντογάν είναι ελάχιστα κολακευτικος, κατηγορώντας τον για αυταρχική διακυβέρνηση, περιφρόνηση των εκλογικών διαδικασιών, περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, σκληρή στάση απέναντι σε διαδηλωτές και ακόμη και «σχέσεις» με την ISIS -παράλληλα με μεγαλομανία.

Το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα εξαιτίας της εκπομπής για να διαμαρτυρηθεί. Το Reuters αναφέρει ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν σχολιάζει. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν αρνηθεί στον ανταποκριτή του Spiegel ανανέωση της διαπίστευσής του.

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία του σατιρικού τραγουδιού: «Ζει μεγάλη ζωή το αφεντικό του Βοσπόρου» (με πλάνα από το νέο πολυτελές προεδρικό μέγαρο), «όταν γράφει δημοσιογράφος κάτι που δεν του αρέσει, καταλήγει στην στενή», «ρίχνει δακρυγόνα», «ο καιρός ωρίμασε για τη μεγάλη του Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η «ευαισθησία» του Ερντογάν απέναντι σε επικρίσεις είναι γνωστή. Ειδικά ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο σκληρός απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, με την πιο πρόσφατη στην ατελείωτη πλέον σειρά αφορμών που δίνει ο Ερντογάν να είναι η υπόθεση της παρουσίας διπλωματών στη δίκη για την Cumhuriyet.
 elzoni.gr
30/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin