Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2016

Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 7.87%, εν μέσω αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρέασαν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τα οποία ωστόσο, ανεπισήμως, η κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει.

Ο γενικός δείκτης βυθίστηκε στις 464,23 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 που ξεκινά η αρνητική πορεία του ΑΕΠ στη χώρα και αντιστοιχεί στα επίπεδα των συνεδριάσεων του Οκτωβρίου του 1989. Είναι ενδεικτικό ότι στις 25 πρώτες συνεδριάσεις του 2016 η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου έφθασε το -26,48%, όταν ολόκληρο το 2015 η πτώση είχε ανέλθει στο -23,59%.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η χθεσινή εφιαλτική συνεδρίαση προκλήθηκε αφενός από την πολιτική αστάθεια που διαβλέπουν τα ξένα χαρτοφυλάκια (hedge funds και μακροπρόθεσμοι επενδυτές) και αποχωρούν υπό τη μορφή αγέλης και αφετέρου από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού η ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αναχαιτήσει τα σημάδια ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές, που υπέστησαν μεγάλες απώλειες (Eurobank  -29,2%,  Εθνική Τράπεζα  -29,06%, Τράπεζα Πειραιώς  -27,21% , Alpha Bank  -17,65%). Ήδη τα ξένα χαρτοφυλάκια χάνουν πάνω από το 60% των κεφαλαίων που τοποθέτησαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
9/2/16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin