Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2016

ΕΡΕΥΝΑ: Έως 1,4 τρισ. το κόστος διάλυσης Σένγκεν

Το ποσό των 470 δισ. έως και 1,4 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να φτάσει το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση από μία κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν.

Παράλληλα, θα στοίχιζε πολλά δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο πιθανό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών», αναφέρεται στην έρευνα.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των 10 ετών, από το 2016 μέχρι το 2025.

Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Βάσει της έρευνας, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3.000 δισεκατομμυρίων.

«Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», σχολιάζει ο Ααρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann. «Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό».
  elzoni.gr
23/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin