Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2016

ΟΗΕ: Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Β. Κορέα συζητά το ΣΑ του ΟΗΕ

Την έκτακτη συνεδρίασή του, κεκλεισμένων των θυρών, ξεκίνησε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των 15 μελών του ΣΑ ζήτησαν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από το ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Ράικροφτ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο ΣΑ, είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin