Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2016

Κυβέρνηση συνασπισμού θέλουν οι Ισπανοί

Δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τους Ισπανούς η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Metroscopia και δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, μόνο το 33% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τη διεξαγωγή νέων εκλογών έπειτα από τις βουλευτικές του Δεκεμβρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έναντι ποσοστού 61% που τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, τα αποτελέσματα θα ήταν παραπλήσια με αυτά των εκλογών του Δεκεμβρίου και το πρόβλημα που θα προέκυπτε θα ήταν το ίδιο, ακόμη κι αν το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos, έπαιρνε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) τη δεύτερη θέση.

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP) θα έρχονταν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, και πάλι πρώτοι με 29% των ψήφων και θα προηγούνταν του Podemos που θα εξασφάλιζε ένα 22,5% έναντι του 20,7% που έλαβε τον Δεκέμβριο, ενώ το PSOE θα συγκέντρωνε ένα 21,1%, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 22% που έλαβε στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τη μεγαλύτερη άνοδο του ποσοστού του θα κατέγραφε το Ciudadanos (Πολίτες), το τέταρτο κόμμα μετά τις προηγούμενες βουλευτικές, το οποίο θα λάμβανε 16,6% έναντι 13,9% που έλαβε το Δεκέμβριο.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' της Ισπανίας αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα.
  elzoni.gr
18/1/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin