Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2016

Κυβερνητική απραξία

Μια κομματική τεχνική που εμφανίζεται και στο χρηματιστήριο είναι απλώς η απραξία όταν δεν έχεις στρατηγική. Βέβαια, αν κι αυτό ονομάζεται στρατηγική, τότε έχουμε πρόβλημα.

Η λανθασμένη χρήση του χρόνου, που τον μετατρέπει σε αναμονή, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για κάθε χώρα, αλλά ακόμα περισσότερο για μια χώρα που υποφέρει. Σιγά σιγά θα καταλήξουμε στη γνώση ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι λιγότερο επώδυνα από την έλλειψη στρατηγικής.

Βέβαια, αυτό μπορεί να μην απασχολεί μια κομματική προσέγγιση, αφού ξέρει ότι θα κρατήσει την εξουσία όσο μπορεί κι αν δεν μπορεί, θα πάει για εκλογές για να ξαναποντάρει στον πολιτικό τζόγο. Στο ενδιάμεσο, όμως, είναι η ίδια η χώρα που θα υποστεί τα προβλήματα χωρίς να υπάρχει διέξοδος.

Γνωρίζουμε σε διεθνές επίπεδο τι σημαίνει το να μην υπάρχει κυβέρνηση, όπως έγινε στο Βέλγιο. Τώρα όμως μερικοί από εμάς ανακαλύπτουν την έννοια της ανύπαρκτης κυβέρνησης, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο. Είναι μια τεχνική του τύπου stand by ή πιο λαϊκά πασατέμπο. Με άλλα λόγια, υπάρχει ετοιμότητα αναμονής και τίποτα άλλο, εκτός βέβαια από τη δυνατότητα εκλογών.

Τώρα, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, τα πράγματα είναι απλά, ενώ ξέρουμε ότι είναι σημαντικότατα, αφού βλέπουμε επί του πρακτέου μόνο και μόνο κινήσεις δίχως πράξεις. Κι αυτό μας θυμίζει το σκάκι όταν δεν υπάρχει πάρσιμο.

 Έτσι, απ’ ό,τι φαίνεται περιμένουν τις 50 κινήσεις για μια ισοπαλία, δίχως ν’ αντιληφθούν ότι και η ισοπαλία είναι ήττα, όταν χάνεις ήδη και δεν έχεις πρωτοβουλία.
 Ν. Λυγερός - OPUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin