Δύο εναλλακτικές εξετάζει η Ρωσία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Κριμαία. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο αγωγός θα συνδεθεί με την ρωσική χερσόνησο είτε από το Κρασνοντάρ είτε από την Ανάπα. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει από από 200-300 εκατ. δολαρίων έως και 1 δισ.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει την κατασκευή αγλωγού μήκος 400 χιλιομέτρων από το Κρασνοντάρ στη Σεβαστούπολη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα είναι εως 10 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος και το κόστος φτάνει το ένα δισ. δολάρια.
Η δεύτερη επιλογή είναι πιο οικονομική και θα είναι από την Ανάπα, σημείο εκκίνησης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «South Stream». Στην περίπτωση αυτή, το μήκος του αγωγού δεν θα υπερβαίνει τα 100 χλμ. ενώ το κόστος θα είναι στα 200-300 εκατ. δολάρια.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Το κύριο ερώτημα για τους ερευνητές είναι ο καθορισμός του δυναμικού των κοιτασμάτων πετρελαίου της Κριμαίας. «Πρώτα απ'όλα η εξασφάλιση της τοπικής διανομής της ενέργειας, αλλά και η αξιοποίηση των αποθεματων της περιοχής» λέει ο υπουργός Φυσικών Πόρων Σεργκέι Ντονσκόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με τον Ντονσκόι, για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πεδίων στην Κριμαία ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
http://rbth.gr/news
2/4/14