Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

Τι μάθαμε στην Ολομέλεια: Ουκρανία, στήριξη των απόρων και e-calls. -Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο. Τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, τα μέτρα για την μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα και τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος στους νέους. Ο Τσέχος πρόεδρος Miloš Zeman επισκέφτηκε το ΕΚ.


Στην έναρξη της Ολομέλειας οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενος λεπτού σιγή για τα θύματα των βίαιων συγκρούσεων στην Ουκρανία.


Το ΕΚ αποφάσισε να ενισχύσει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς του άπορους με 3,5 δις, για την περίοδο 2014-2020, παρά την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, που επιθυμούσαν την μείωση του προϋπολογισμού. Έτσι, εξασφαλίζεται η παροχή τροφής, βασικών υλικών αγαθών αλλά και η χρηματοδότηση μέτρων για την ένταξη στην κοινωνία των άπορων πολιτών της ΕΕ.

Το ΕΚ με μη δεσμευτικό ψήφισμά του, ζήτησε από τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το σουηδικό μοντέλο και να χτυπήσουν την πορνεία ποινικοποιώντας τους πελάτες και όχι τις ιερόδουλες.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέα νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με την οποία όλα τα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία στο 65% της επιφάνειάς τους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να θεωρούνται είτε ως θεραπευτικά προϊόντα, που βοηθούν τους καπνίζοντες να σταματήσουν το κάπνισμα, είτε ως προϊόντα καπνού.

Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι συσκευές κλήσης έκτακτης ανάγκης που ειδοποιούν άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε τροχαία ατυχήματα, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα νέα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων, μέχρι το 2015, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές.

Το ΕΚ υιοθέτησε νέους κανόνες για την μείωση των εκπομπών CO2, των νέων  αυτοκινήτων, στα 95γρ/χλμαπό το 2020.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να παγώσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των απατεώνων ευκολότερα, σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ.

Οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται από φορείς του δημοσίου θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το ΕΚ. Σήμερα περισσότεροι από 167 εκατ. ευρωπαίοι  πολίτες έχουν δύσκολη πρόσβαση στις δημόσιες ιστοσελίδες και δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η συμφωνία για την επανεισδοχή των παρανόμων μεταναστών που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε από το ΕΚ που αναμένει τώρα την εφαρμογή της.

Ευκολότερη πρόσβαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να δίνει η νομοθεσία, σύμφωνα με νέους κανόνες που ενέκρινε το ΕΚ στο πλαίσιο των προσπαθειών τόνωσης της προσφοράς και βελτίωσης της ποιότητας των σιδηροδρόμων.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140227STO37254/
28/2/14
--
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin