Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2014

Ουκρανία: έκκληση για ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οικονομική βοήθεια κάνουν οι ευρωβουλευτές

Να προβλέψουν η EE και τα κράτη μέλη στοχευμένα μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ κατά όλων των αξιωματούχων που ευθύνονται για τον θάνατο ουκρανών διαδηλωτών και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους, ζητούν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την Πέμπτη. Καλούν επίσης την ΕΕ να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία. Με ξεχωριστό ψήφισμα, κάνουν έκκληση στη Ρωσία να σεβαστεί το δικαίωμα των ουκρανών πολιτών να αποφασίζουν το μέλλον της χώρας τους.


Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν έντονα την κλιμάκωση της βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών και καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εξετάσουν τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, όπως είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όλων των ουκρανών αξιωματούχων, νομοθετών και επιχειρηματιών που τους χρηματοδοτούν (ολιγαρχών), οι οποίοι ευθύνονται για την καταστολή και το θάνατο διαδηλωτών.

Τα μέλη του ΕΚ κάνουν επίσης έκκληση για «μακροπρόθεσμα προγράμματα συγκεκριμένης χρηματοδοτικής στήριξης που θα βοηθήσουν την Ουκρανία». Υποστηρίζουν ότι μια ουσιαστική δέσμη μέτρων στήριξης θα πρέπει να προσφερθεί σε μια αξιόπιστη νέα προσωρινή κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφιστεί η παρούσα τεταμένη κατάσταση ως προς τις πληρωμές.

Καταπολέμηση της βίας και απελευθέρωση των διαδηλωτών

Το ΕΚ εκφράζει την ανησυχία του λόγω της υπερβολικής βίας που έχουν κάνει χρήση οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι ειδικές δυνάμεις καταστολής (Berkut) και οι νεαροί χούλιγκαν Titushki (τους οποίους η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έχει στρατολογήσει) κατά των διαδηλωτών της Πλατείας Ανεξαρτησίας (Maidan), και ζητά από τις ουκρανικές αρχές να προβούν σε έρευνες και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Τονίζει, μάλιστα, την πιο πρόσφατη περίπτωση του DmytroBulatov, ηγέτη της κίνησης ‘AutoMaidan’, ο οποίος απήχθη και βασανίστηκε. Καλεί τους διαδηλωτές της Πλατείας Ανεξαρτησίας (Maidan) να απόσχουν της χρήσης βίας και «να υποστηρίξουν τη νομιμότητα των διεκδικήσεών τους με ειρηνικό τρόπο».

Θεωρεί, ωστόσο, λυπηρό τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας, «που μετατρέπει τα θύματα σε ομήρους» και ζητά την άνευ όρων αποφυλάκιση όλων των διαδηλωτών.

Μόνιμη ειδική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία


  • Κατόπιν σχετικών επανειλημμένων αιτημάτων από απλούς πολίτες της Ουκρανίας, ακτιβιστές και πολιτικούς, οι ευρωβουλευτές ζητούν την εγκατάσταση μόνιμης ειδικής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών. Συνιστούν στη Διάσκεψη των Προέδρων, που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συγκροτήσει την αντιπροσωπεία αυτή το ταχύτερο δυνατόν.


  • Με ξεχωριστό ψήφισμα, τα μέλη του ΕΚ ασκούν κριτική στη Ρωσία για την άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Επισημαίνουν ότι η Ρωσία πρέπει να σέβεται το δικαίωμα των γειτόνων της να αποφασίζουν για το ευρωπαϊκό μέλλον τους. 

Αντιτίθενται στην πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει να θεωρεί την περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ως σφαίρα επιρροής της και πιστεύουν ότι «οι Ουκρανοί πολίτες και μόνο πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν το μέλλον της χώρας τους».
 europarl.europa.eu
6/2/14
--
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin