Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16, 2013

Η Κομισιόν θα εκπροσωπήσει τους «7» στις διαπραγματεύσεις για τον South Stream

Ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κομισιόν πήρε εντολή να εκπροσωπήσει τις επτά χώρες, που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία για τον South Stream, στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι οι διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να σέβονται το ευρωπαϊκό δίκαιο. 
Έξι χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την κατασκευή του South Stream- Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Σλοβενία. Η Σερβία που αποτελεί μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας της ΕΕ, επίσης έχει υπογράψει διμερή συμφωνία.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Oettinger υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες τους υπουργούς ενέργειας των 7 χωρών προκειμένου να συζητήσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ύστερα από την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι οι διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών της ΕΕ με τη Ρωσία παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να ακυρωθούν ή να επαναδιαπραγματευθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση της EurActiv μετά τη συνάντηση, ο Oettinger είπε ότι οι υπουργοί έδωσαν στην Κομισιόν εντολή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους ομολόγους και να ζητήσει «οποιεσδήποτε αλλαγές που κριθούν αναγκαίες στις διακυβερνητικές συμφωνίες που έχουν υιοθετηθεί διμερώς».
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Oettinger φαίνεται να είναι πιο διπλωματική συγκριτικά με αυτή των αξιωματούχων του, που είχαν τονίσει προηγουμένως πως οι διμερείς συμφωνίες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της διακυβερνητικής συμφωνίας Βουλγαρίας-Ρωσίας που αποκάλυψε η EurActiv, θα χρειαστούν τεράστιες αλλαγές στη συμφωνία.
Αδιαφορία στη Μόσχα
Ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό θα είναι έτοιμη η Ρωσία να επαναδιαπραγματευθεί τις διμερείς συμφωνίες.
Η Gazprom συγκεκριμένα, φαίνεται να υιοθετεί την στάση «αυτά είναι συνηθισμένα». Ο γενικός διευθυντής της, Alexei Miller, παραβρέθηκε (13 Δεκεμβρίου) στη Βουδαπέστη μαζί με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Viktor Orbán στην τελετή υπογραφής για την έναρξη της φάσης σχεδιασμού του ουγγρικού τμήματος του αγωγού. 
Ο Oettinger χαιρέτησε την εμπιστοσύνη των κρατών μελών στην Κομισιόν να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και υποσχέθηκε ότι οι υπηρεσίες του θα διασφαλίσουν τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο στο πλαίσιο των συνομιλιών με τους Ρώσους εταίρους.
 «Λάβαμε εντολή που εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη να διαπραγματευθούμε με τη Ρωσία εκ μέρους τους και έχουμε εξουσίες στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου», υπογράμμισε.
Ο Oettinger κατέστησε επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν είναι εχθρική προς το έργο το οποίο θεωρεί «ένα σημαντικό συμπλήρωμα στο πανευρωπαϊκό δίκτυό μας».
 «Όμως θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες αναφορικά με το περιβάλλον, το δίκαιο για την ενέργεια σχετικά με το διαχωρισμό [παραγωγής-μεταφοράς], τη διαφάνεια και την πρόσβαση τρίτων, θα γίνουν σεβαστοί», πρόσθεσε.
EurActiv.gr 
 
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin