Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013

Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. στην Κύπρο

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»
Στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που εκτιμά ότι το εύρημα αυτό δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για τερματικό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner έδειξαν την ύπαρξη πετρελαίου. Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου στο οικόπεδο 12  φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων. Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.
 
Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «τώρα το σκηνικό αλλάζει, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα». Είπε επίσης ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια. Ο Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.
enet.gr
17/12/13

1 σχόλιο:

 1. Η Κύπρος ελπίζει να θησαυρίσει με το πετρέλαιό της ....

  Τα αποθέματα πετρελαίου στο δωδέκατο πεδίο του κοιτάσματος Αφροδίτη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο βαρέλια και, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η χώρα μπορεί να κερδίσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα 1,2-1,4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου βρίσκονται σε βάθος 7500 μέτρων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένονται να γίνουν γνωστά ως το τέλος Απριλίου, μετά από συμπληρωματική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά οι αποκλίσεις δεν θα είναι σημαντικές.

  Το κοίτασμα πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά η εξόρυξη πετρελαίου είναι ευκολότερη και φθηνότερη. Μπορεί να αρχίσει ενάμιση χρόνο μετά από τις γεωτρήσεις ανίχνευσης και η χώρα θα μπορουσε να πάρει αντίστοιχα έσοδα ήδη στις αρχές του 2018.
  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_18/256153093/
  18/12/13

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin