Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2013

Η ενασχόληση με καινούργια πράγματα ενισχύει τη μνήμη στους ηλικιωμένους.

Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku θεωρούνται πολύ καλή άσκηση για τη μνήμη, φαίνεται όμως ότι για τους ηλικιωμένους δεν είναι αρκετά. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι  τα άτομα άνω των 60 ετών που μαθαίνουν καινούργια πράγματα, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή φωτογραφία, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη μνήμη σε διάστημα τριών μηνών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τέξας με τη συμμετοχή 221 ατόμων ηλικίας από 60 έως 90 ετών, που κλήθηκαν να ασχοληθούν με κάτι που δεν είχαν κάνει ξανά στο παρελθόν, όπως να μάθουν να χειρίζονται μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.


Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, έπειτα από δώδεκα εβδομάδες η μνήμη αυτών των ατόμων βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκείνη των ατόμων που συνέχιζαν να κάνουν τα ίδια πράγματα, όπως να λύνουν σταυρόλεξα, να συμμετέχουν σε απλές κοινωνικές δραστηριότητες και  να ακούν κλασική μουσική.
«Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό να έχει κανείς κάποιες ασχολίες που βοηθούν τη μνήμη. Το σημαντικό είναι να ασχολείται με καινούργια πράγματα, τα οποία δεν του είναι οικεία και έτσι διεγείρουν τη μνήμη του και τον ενεργοποιούν περισσότερο, τόσο πνευματικά όσο και κοινωνικά», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Denise Park.

«Όταν βρίσκεται κανείς στη ‘ζώνη ασφαλείας’ του, ίσως απέχει αρκετά από τη ‘ζώνη ενίσχυσής’ του. Ως κοινωνία έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε να διατηρούμε το μυαλό μας υγιές, όπως κάνουμε για την καρδιά με την άσκηση και τη διατροφή. Αλλά μέχρι στιγμής είναι τόσο λίγα αυτά που γνωρίζουμε και κάνουμε για αυτό το θέμα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science και τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικά, από τη στιγμή που σε ολόκληρο τον πλανήτη ο μέσος όρος ηλικίας συνεχώς αυξάνεται.

«Τα αποτελέσματα αυτά ίσως φαίνονται παράξενα, όμως η πνευματική δραστηριότητα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γερνά ο εγκέφαλος. Κάθε χρόνος γήρανσης που γλιτώνει κανείς ίσως είναι ένας επιπλέον χρόνος καλής ποιότητας ζωής και ανεξαρτησίας».
 naftemporiki.gr
28/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin