Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2013

Μεθοδευμένες οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, λένε οι παραγωγοί φ/β.


Για μεθοδευμένες κινήσεις, προκειμένου οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών εξαθλιωμένοι να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για το new deal, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Πιερίας και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Τόκας Αστέριος στη γενική συνέλευση του Συλλόγου νομών Πιερίας και Ημαθίας, στις 27 Οκτωβρίου.

Η Γενική Συνέλευση του συλλόγου παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) νομών Πιερίας και Ημαθίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του επιμελητηρίου Πιερίας με απαρτία.
Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Τσώτσος Ιορδάνης, Πρόεδροι Επιμελητηρίων γειτονικών νομών και της Δράμας και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), ο Πρόεδρος Παναγής Γιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Τσικούρας Πέτρος.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Πιερίας και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Τόκας Αστέριος περιέγραψε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου σε ποσοστό 25% - 42% και με τις καθυστερήσεις πληρωμών οι οποίες έχουν φτάσει τους 6 μήνες περίπου. Τόνισε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και οι καθυστερήσεις των πληρωμών αποτελούν μία μεθοδευμένη κίνηση προκειμένου να εξαθλιωθούν οι παραγωγοί και εξαθλιωμένοι να προσέλθουν να διαπραγματευθούν για το new deal.

Ο κ. Παναγής περιέγραψε τις δράσεις της ΠΟΣΠΗΕΦ και το πόσα έχει πετύχει μέσα σε διάστημα 5 περίπου μηνών από τότε που ιδρύθηκε. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

- Συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη με το ΥΠΕΚΑ και την τρόικα όπου κατέθεσε τις θέσεις της για τα προβλήματα στον ΛΑΓΗΕ.
- Κατέθεσε μελέτη στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.
- Έκανε τρεις συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών κ.  Μαυραγάννη και τον γ.γ. δημοσίων εσόδων κ. Θεοχάρη και διασφάλισε την υπόσχεση για τον συμψηφισμό των οφειλών του ΛΑΓΗΕ με τις υποχρεώσεις προς την εφορία των παραγωγών, καθώς και την επιστροφή των αποσβέσεων στο 7% μετά την μείωσή τους στο 4%.
- Σε τελευταία παρέμβαση στους ίδιους διεκδικεί την μη φορολόγηση του ποσού που αντιστοιχεί στην έκτακτη εισφορά με βάση και την αντίστοιχη εισήγηση από το γενικό λογιστήριο του κράτους.
- Πρωτοστάτησε στη κατάθεση αγωγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Η πρότυπη δίκη έγινε στις 9 Οκτωβρίου και η απόφαση αναμένεται σε περίπου τέσσερις μήνες.
- Παρευρέθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου της βουλής και με δική της παρέμβαση αποτράπηκε η τροποποίηση που θα έδινε το δικαίωμα στον υφυπουργό  ΠΕΚΑ να αναπροσαρμόζει τις τιμές των συμβάσεων.
- Με δική της επίσης παρέμβαση αποτράπηκε η έγκριση νέων φωτοβολταϊκών ισχύος 600MW  με τις ταρίφες που ίσχυαν το 2011.
- Με πρωτοβουλίες και ενέργειές της αποδεσμεύτηκαν 83 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών προς τον ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα να μικρύνει ο χρόνος καθυστέρησης των πληρωμών.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Πιερίας και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ, Νίκας Άρης παρουσίασε τα οικονομικά προβλήματα στην αγορά ενέργειας και γιατί αυτά δημιουργήθηκαν. Ανέλυσε τις σκοπιμότητες που δημιούργησαν τα προβλήματα αυτά καταδεικνύοντας ότι με μεθοδεύσεις αντλούνται χρήματα από τον ΛΑΓΗΕ και οδηγούνται σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) και σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Τόνισε ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές ενοχοποιούν τις ΑΠΕ ως υπεύθυνες για τις αυξήσεις του ρεύματος, συγκεκριμένα του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό που πληρώνει ο καταναλωτής για το ΕΤΜΕΑΡ καταλήγει εμμέσως στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και εντέλει με όλα αυτά αυξάνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Παράλληλα, ο κ. Νίκας παρουσίασε την μελέτη που εκπόνησε, και την πρόταση που θα καταθέσει ΠΟΣΠΗΕΦ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε ήταν η επικαιροποιημένη πρόταση που κατέθεσε η ΠΟΣΠΗΕΦ τον περασμένο Αύγουστο στο ΥΠΕΚΑ, η οποία προβλέπει το οποιοδήποτε έλλειμμα παράγεται μέχρι ένα μέγιστο ποσό, να καλύπτεται με εισφορά των παραγωγών με την μορφή δανεισμού στον ΛΑΓΗΕ και τα δανειζόμενα ποσά να επιστραφούν στους παραγωγούς στο τέλος της 20ετίας, με την μορφή επιμήκυνσης της σύμβασής τους.
Μετά από τοποθετήσεις των μελών του συλλόγου υπερψηφίστηκε η πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ να διαπραγματευτεί για τις θέσεις αυτές.
Συζητήθηκε τέλος να οργανωθεί μία πανελλήνιας κλίμακας κινητοποίηση με συμμετοχή όλων των φορέων ΑΠΕ σε περίπτωση που το ΥΠΕΚΑ φέρει προς ψήφιση τα νέα μέτρα που φημολογούνται.
 energypress.gr
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin